Zijn de broedmachines alleen voor instellingen of ook particulieren?
De broedmachine is voor iedereen, voor scholen, verpleeghuizen, BSO, particulieren of andere locatie waar jullie een broedmachine of kuikens willen.
Zijn de broedmachines volledig automatisch?
Ja, de broedmachines van Knuffelkuiken zijn van het merk RCOM. Dit merk heeft de beste broedmachines voor de consument. Waarsachijnlijk moet u de machine nog wel zelf instellen, dit leggen we in de whatsapp aan u uit wanneer u de machine(s) komt ophalen. Of download alvast het protocol bij nuttige links.
Hoelang mogen we de broedmachine houden?
Het duurt ca. 21 dagen voordat de eieren uitkomen. Soms wat langer, maar na 24 dagen dient de broedmachine weer ingeleverd te worden. Dit naar het adres wat u meekrijgt bij het ophalen van de machine in Bovenkarspel of Barneveld.
Hebben de kuikens in het weekend ook verzorging nodig?
Ja, de kuikens hebben in het weekend ook verzorging nodig. Vaak zijn er een of meer docenten die aangeven de kuikens in het weekend te voorzien van schoon drinkwater en voer.
Mogen de kuikens in het weekend mee naar huis?
Nee, de kuikens mogen niet mee naar huis in het weekend. De reden hiervan is dat we graag willen dat de kuikens niet te veel stress krijgen. De enorme temperatuur verschillen die de kuikens dan meekrijgen is ook niet goed voor hun lichamelijk welbevinden.
Mogen we de kuikens de hele dag knuffelen?
Nee, vooral in de eerste paar dagen is het belangrijk dat de kuikens met rust worden gelaten omdat de kuikens zelf hun warmte regelen door onder de pleegmoeder of warmteplaat kunnen kruipen. Wanneer een kuiken na een aantal dagen zelf op je hand springt (is te trainen door voer op je hand te leggen) kan je het kuiken voorzichtig oppakken en even aaien.
Na een aantal minuten kan je het kuiken weer terug zetten en kan het weer drinken en eten.
Bij sommige rassen zie je dat het kuiken zich heel snel went aan de mens.
Voorbeelden hiervan zijn genoeg te vinden op youtube of social media.
Let wel op: Een kuiken/kip is een dier en geen knuffelbeest dat de hele dag opgepakt wil worden.
Waar gaan de hennen en hanen heen na het project?
De hennen worden doorverkocht aan particulieren die graag kippen willen in hun tuin.
Vaak zijn er ouders, mantelzorgers, scholen, verpleeghuizen of particulieren die verschillende kippetjes willen overnemen. Bij zorgboerderijen zijn ze dol op deze dieren die tam zijn. Bij standaard fokkers krijgen de dieren geen aandacht waardoor ze geen mensen gewend zijn.
Wat gebeurd er met de hanen?
- Een deel van de hanen gaan terug naar de fokker
- Een deel wordt doorverkocht aan mensen die een nieuwe haan willen
- Een deel komt terecht in de voedsel piramide bij kleine dierentuinen en roofdierfokkers
Hoelang duurt het project?
Het project duurt totaal ca. 12 weken
De kuikens komen op dag 21 uit hun ei vandaan. Hierna staan ze nog ca. 70 dagen bij u. In overleg korter of langer. Kan u geen afscheid nemen? Dan kan u de kuikens overnemen van de stichting. Hiervoor geld een tarief wat u kan vinden bij nuttige links.
Inleveren in Bovenkarspel kan op elke zondag tussen 10 en 12 uur, in Barneveld binnen de openingstijden van het museum. Kijk voor de zekerheid altijd even op de website voor aangepaste openingstijden.
Moeten we zelf nog spullen aanschaffen?
Nee, knuffelkuiken levert alle materialen en benodigdheden om de kuikens groot te brengen.
Jullie kunnen zelf wel een rennetje binnen maken waar de kuikens na een aantal weken in kunnen rondscharrelen. In de laatste week dat ze bij jullie blijven beginnen ze met vliegen. Houd de kuikens daarom in de nacht in hun kooi zodat ze ’s nachts nergens heen kunnen.
Moet er een pleegmoeder bij?
Nee, er moet geen pleegmoeder bij. Kippen zijn nestvlieders, dit wil zeggen dat ze al helemaal geprogrameerd zijn om te functioneren na uitkomst. In de natuur leren kippen wel sneller dingen van hun moeder, maar deze hebben ze in een beschermde omgeving niet nodig. Op dit moment wordt ruim 99% van de kuikens in de wereld geboren zonder moeder.
Is reserveren van een broedmachine garantie dat jullie langskomen?
Wanneer u zich aanmeld en heeft betaald staat u direct bij ons in de planning.
Onze voorkeur gaat uit naar ophalen. Maar we snappen dat wanneer u op bijvoorbeeld een school, BSO, verpleeghuis of andere instellingen werkt het bezorgd moet worden. Hiervoor hanteren wij een KM vergoeding ingericht in zones.
Krijgen we korting wanneer we meer machines bestellen?
Nee, er is geen kortingsmodule. Er zijn zoveel aanvragen dat we niet aan de vraag kunnen voldoen. Daarom hebben we gekozen om geen staffel korting te geven om instellingen te demotiveren meer dan een machine aan te schaffen. Wel betalen jullie maar een keer de reiskosten.
Krijgen we korting wanneer we met meerdere instellingen in de buurt machines aanvragen.
De kosten zijn berekend per locatie, u kan wel meerdere machines aanvragen dat collega instellingen bij u in de buurt de materialen komen ophalen. Bezorgen op een extra locatie is mogelijk tegen een tarief van 25 euro welke achteraf wordt gefactureerd. Locatie dient wel binnen 10 KM van de andere locatie te bevinden.